Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/d/2/8/deployab.se/httpd.www/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195 Deploy » Idrottspsykologiskt personlighetsverktyg

Idrottspsykologiskt personlighetsverktyg

Deploy ger Sveriges idrottsklubbar en unik möjlighet att på djupet kartlägga enskilda spelare utifrån 8 beteendeparametrar och 8 motivationsfaktorer.

Vägen till fördjupad kunskap om spelarens mentala profil går via ett verktyg som Jacques Crevoisier och Edgar Thill använt för att utvärdera och utveckla elitidrottare på absolut toppnivå i 15 års tid. 

Kärnan i verktyget är ett personlighetsverktyg som mäter sammanlagt 16 faktorer: åtta som mäter beteende och lika många som mäter motivationen. Kombinerat med kunskap om spelarens tekniska, fysiska och taktiska förmåga ger personlighetsverktyget en tydlig bild av alla de faktorer som avgör spelarens förutsättningar att lyckas – vilket ger den egna klubben konkurrensfördelar både på planen och på spelarmarknaden. 

Mäter även uppriktighet
Det är vanligt att en person som genomgår den här typen av verktyg svarar på det sätt som han eller hon bedömer ger den mest attraktiva profilen – istället för att svara helt ärligt. 

Den här risken är dock eliminerad i personlighetsverktyget eftersom det även mäter graden av uppriktighet hos den svarande. 

Beteendeparametrar som verktyget mäter
1. Psykologisk uthållighet: hur ihärdig, envis och beslutsam är spelaren?
2. Konkurrenskraft: har spelaren förmåga att överträffa sig själv?
3. Kontroll i aktivitet: mäter impulsivitet, reaktionsförmåga och brist på förutseende.
4. Känslomässig kontroll: mäter pessimism, ängslan, känslighet och humörsvängningar.
5. Stresstålighet: känner sig spelaren ifrågasatt och orolig i utmanande situationer?
6. Aggressivitet: blir spelaren frustrerad och passiv när han/hon möter aggressiva motståndare eller växer spelaren med uppgiften och svarar genom att själv bli mer fysisk?
7. Balans, stabilitet och tydlighet: mäter förmågan att styra sig själv och vara reflexiv.
8. Uppriktighet: ärlighet, självinsikt och självförtroende att vara och stå för den man är.

Motivationsfaktorer som verktyget mäter
1. Övergripande motivation: är den totala motivationen stor eller liten?
2. Inre motivation: drivs spelaren av ett genuint intresse för sporten eller handlar det om en talang som i första hand söker status, rikedom och erkännande?
3. Yttre motivation: hur stor roll spelar beröm och belöning för att motivera spelaren?
4. Uppfattning av kompetens: spelarens självförtroende och självinsikt.
5. Lagspelare: är det laget eller egot som motiverar spelaren?
6. Vilja att vinna: mäter graden av orubblighet.
7. Koncentration: kan spelaren behålla fokus även i pressade situationer?
8. Ledarskap: har spelaren stort inflytande på gruppen och kan han/hon entusiasmera andra? 

Användningsområden
Verktyget ska enbart ses som ett komplement till all övrig input om spelaren som klubben och tränarna redan har i form av träningar, matcher och övrig verksamhet.

Genom att jämföra resultat från verktyget med tränings- och matchdata får både spelare och tränare viktiga indikationer på utvecklingsområden. De används i sin tur av klubb och tränare för att modifiera spelarens individuella träningsprogram, till exempel så att spelaren utvecklar sin förmåga att hantera anspänning och stress i matchsituationer.